ОЦПО та РТМ » Новини » Новина

Інформація про підсумки проведення обласного освітнього проекту «Рідна Сумщина» у 2014 році

05.11.2014

З метою виховання в дітей і молоді любові до рідного краю, шанобливого ставлення до його історії, духовної спадщини, формування зацікавленості до вивчення історико-культурного надбання українського народу з 2011 року в області реалізується освітній проект «Рідна Сумщина».

Роботу учнівських і педагогічних колективів за завданнями освітнього проекту «Рідна Сумщина» у 2014 році було спрямовано на подальший розвиток краєзнавчого руху на Сумщині; залучення учнів, вихованців, студентів навчальних закладів, дитячих, молодіжних громадських об'єднань до участі в дослідженні історико-культурної спадщини рідного краю.

У заходах із реалізації проекту взяло участь біля 36 тисяч дітей і молоді області. Це вихованці дошкільних закладів, учні загальноосвітніх, позашкільних, професійно-технічних навчальних закладів, У Білопільському, Конотопському, Роменському, Тростянецькому районах, м. Суми, м. Ромни майже всі учні шкіл стали учасниками проекту.

З дітьми першої вікової категорії було проведено 120 комплексних та інтегрованих занять, розважальних програм, свят «Кобзаря завітне слово», «Купальські вогні», «Яким я бачу рідне село в майбутньому», «Українська хата». Проведено тематичні заняття – зустрічі з людьми праці з тем «Ярмарок професій», «Як до нас приходить хліб» та ін. Організовані піші переходи вулицями рідного міста з відвіданням пам’ятних місць. З батьками проведено консультації, круглі столи з проблем патріотичного виховання дошкільників, родинні свята „Краю мій отчий”.

З дітьми ІІ і ІІІ вікових категорій було організовано конкурси проектів «Діти війни. Дитинство обпалене війною», під час реалізації яких школярі збирали свідчення дітей війни про роки окупаційного режиму на Сумщині. Також розроблено проекти «Афганістан болить в моїй душі» та «Чорнобильська гіркота», проведено конкурси документальних фільмів „Видатні земляки”; години цікавих повідомлень «Уроки Конотопської битви», акції «Запали свічку».

У процесі пошукової роботи учасники проекту набули поглиблених об'єктивних знань із історії рідного краю, історичних подій і життя видатних земляків.

Понад 1300 вихованців позашкільних навчальних закладів області пройшли краєзнавчими маршрутами історичних, археологічних, етнографічних, екологічних експедицій містами й селами області, взяли участь в оздоровчих спортивно-тренувальних зборах, змаганнях.

Проведено спортивні, водні, лижні, велосипедні походи ІІІ ступеню та І категорії складності по Сумській області, велопробіги по районах області, присвячені Дню партизанської слави; районні туристські зльоти учнівської молоді, присвячені 70-й річниці визволення Сумщини від фашистських загарбників.

З метою роботи за завданнями проекту було організовано проведення низки заходів. Зокрема у травні на базі Української академії банківської справи Національного банку України відбулася краєзнавча конференція учнівської молоді «Родинні скарби з бабусиної скрині» за участю учнів, вихованців загальноосвітніх, позашкільних навчальних закладів, науково-педагогічних працівників навчальних закладів, наукових співробітників музеїв.

50 юних краєзнавців з усіх регіонів Сумщини підготували реферативні роботи щодо досліджень предметів побуту, родинних світлин, прикрас та одягу. Виступи дітей супроводжувалися мультимедійними презентаціями.

У травні 2014 року відбувся краєзнавчий квест учнівської молоді «Намисто Слобожанщини». Учасниками квесту стали 75 учнів, вихованців загальноосвітніх, позашкільних навчальних закладів.

Понад 5000 дітей стали учасниками нових екскурсійних програм по місту Суми: «Суми – місто надій і сподівань», «На камені священні імена»; мультимедійних екскурсій «Пам'ять невмируща», «Шляхами подвигу і слави».

Педагоги загальноосвітніх і позашкільних закладів області взяли участь у конкурсі методичних матеріалів. Ними було підготовлено 98 методичних розробок, виховних заходів, сценаріїв родинних свят, проектів, екскурсійних програм, спрямованих на розвиток пізнавальних і творчих здібностей дітей, залучення їх до участі в дослідженні історико-культурної спадщини Сумщини.

У жовтні 2014 року відбувся третій тур обласного освітнього проекту «Рідна Сумщина». Учасниками заходу стали 23 учні другої (10-14 років) і 22 учні третьої (15-17 років) вікових категорій загальноосвітніх, позашкільних навчальних закладів області. Учасники фінального етапу взяли участь у тестуванні за напрямами: «Історичні події», «Пам’ятки архітектури», «Видатні земляки», «Історико-культурні та природні заповідники».

У другій віковій категорії переможцями стали: І місце – Півень Владислав, учень Сумської ЗОШ І-ІІІ ст. №21; ІІ місце – Лаухіна Яна, учениця Путивльської ЗОШ І-ІІІ ст №1; ІІІ місце – Ковальов Олександр, учень Степненського НВК Ямпільського району.

У третій віковій категорії переможцями стали: І місце – Міняйло Аліна, учениця Беївської ЗОШ І-ІІІ ст. Липоводолинського району; ІІ – місце Забуга Вікторія, учениця Гудимівського НВК Лебединського району; ІІІ місце – Якущенко Юрій, учень Кролевецької ЗОШ І-ІІІ ст.

Кращими також визнані методичні конкурсні матеріали колективу вихователів Роменського дошкільного навчального закладу № 4 «Малятко»; колективу педагогів КУ Сумська ЗОШ І-ІІІ ст. №23; колективу педагогів Роменської СЗШ І-ІІІ ст. №1 ім. П.І.Калнишевського; Ващенко Л.В., завідуючої дошкільним навчальним закладом (ясла-садок) «Дюймовочка» Вирівської сільської ради Білопільського району.

Участь дітей і молоді Сумщини в обласному освітньому проекті «Рідна Сумщина» продовжується і передбачає виконання загальнодержавних завдань щодо патріотичного виховання дітей та учнівської молоді шляхом залучення їх до екскурсійної, пошуково-дослідницької роботи.

Оргкомітет

Назад

Ваші запитання, повідомлення, відгуки




Будь ласка, порахуйте 4 + 1.

^Вгору