ОЦПО та РТМ » Новини » Новина

Місто Суми зустрічає обдаровану молодь України

13.06.2013

Прес-анонс

17 червня 2013 року в м. Суми стартують Всеукраїнські фольклорно-етнографічна, пошукова історико-краєзнавча експедиції та літня хіміко-біологічна школа. Організаторами заходів є Національний центр «Мала академія наук України» та Сумський обласний центр позашкільної освіти та роботи з талановитою молоддю. До участі запрошені переможці та призери ІІ і ІІІ етапів Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України.

Урочисте відкриття Всеукраїнських літніх шкіл МАН України відбудеться 17.06.2013 року о 14.00 год. в Державному позашкільному закладі – дитячому закладі санаторного типу «Ровесник».

Всеукраїнська фольклорно-етнографічна експедиція «З покоління в покоління – духовна спадщина українського народу» обіцяє цікаву та змістовну програму. Протягом 10 днів 27 юних дослідників ознайомляться з історичним минулим та сьогоденням Сумщини. Під час екскурсії до Сумського обласного художнього музею імені Н. Онацького та Сумської муніципальної галереї учні ознайомляться з творчими традиціями минулого й сучасного мистецтва Сумщини. Про життя та побут наших пращурів учні дізнаються, відвідавши Народний музей ремесел і побуту Косівщинської школи мистецтв Сумського району. Про Сумщину в контексті літературної епохи періоду ХІХ ст. учні дізнаються в музеях А. П. Чехова та Лесі Українки.

Яскравою сторінкою програми експедиції є поїздка на Путивльщину, славетного краю, багатого історичними подіями та легендами про них. Тут юні дослідники ознайомляться з фольклорною спадщиною особливої етнографічної групи – горюнів, прослухають майстер-клас зі співу суб-етносу, поспілкуються з берегинею горюнської культури Лукерією Кошелєвою. У межах експедиційної практики Путивльщиною учні прослухають курс наукових лекцій про народні традиції, звичаї та обряди, життя та побут жителів краю. А щоб глибше й детальніше пізнати фольклорну спадщину місцевого населення, учасники експедиції збиратимуть етнографічний матеріал, яким згодом скористаються під час роботи над підсумковими освітньо-виховними проектами.

Ще одним цікавим відкриттям для юних фольклористів стане поїздка на Тростянеччину, де вони візьмуть участь у екскурсійній програмі до краєзнавчого музею, музею шоколаду, а спілкування з представниками місцевого населення залишить масу позитивних емоцій і цінну згадку у вигляді записів усної народної творчості.

Логічним завершенням експедиційної практики стане відтворення календарно-обрядових традицій нашого народу у вигляді театралізованого свята «Троїцько-русальна обрядовість», де учні по-справжньому відчують піднесений настрій Зелених свят.

Для 27 юних дослідників із усіх регіонів України, хто цікавиться її історичним минулим, незабутньою сторінкою життя стане Всеукраїнська пошукова історико-етнографічна експедиція «Кам’яні свідки минулих століть». Сама назва говорить про змістову наповненість програми, адже це будуть екскурсійні поїдки до с. Нова Слобода Путивльського району, де учні зможуть ознайомитися з монументом «Дзвін скорботи» та Софроніївським монастирем; до Спадщанського лісу, що славиться музеями Партизанської слави, бойової зброї, партизанською ялинкою, укріпрайоном; до м. Путивль, відомим своїм державним історико-культурним заповідником, Мовчанським монастирем та Городищем.

Цінним та корисним стане для учасників експедиції виїзд до м. Тростянець, де вони ознайомляться з унікальною пам’яткою ХVІІІ ст. – Круглим двором.

Захоплююча лекція-екскурсія «Храми – свідки історичних подій», що пролягає маршрутом с. Ворожба – м. Лебедин – с. Червлене – с. Пристайлове Лебединського району познайомить учнів з історичним минулим краю.

Крім того, на учасників експедиції чекають пізнавальні екскурсії до Зеленогайського археологічного комплексу, музею А.П.Чехова, музейного комплексу на базі садиби Герасима Кондратьєва.

За результатами участі в пошуковій історико-краєзнавчій експедиції учасники презентують науково-дослідницькі проекти з теми «Кам’яні свідки минулих століть».

Для юних дослідників історії будуть проведені лекційні та практичні заняття, майстер-класи та цікавий, змістовний дозвіллєвий час.

Цьогорічна Всеукраїнська літня хіміко-біологічна школа, присвячена 150-річчю В.І. Вернадського, обіцяє бути цікавою для 27 обдарованих юнаків і дівчат зі всієї України. Програма заходу насичена лекційними та практичними заняттями, що будуть організовані на базі Тростянецького дендропарку, ботанічного саду Сумського державного педагогічного університету імені А.С.Макаренка, ендоскопічного центру Сумського медичного інституту, Наукової бібліотеки Української академії банківської справи НБУ, Пам’ятки садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення «Кияницький».

Зацікавить слухачів школи низка екскурсій до Зеленогайського археологічного комплексу, Путивльського державного історико-культурного заповідника, Мовчанського монастиря, музею Партизанської слави, музею бойової зброї, Тростянецького краєзнавчого музею, музею шоколаду.

Підумком участі у літній хіміко-біологічній школі буде захист проектів «Біосфера майбутнього».

Для всіх учасників школи та експедицій планується проведення майстер-класів з виготовлення предметів декоративно-ужиткового мистецтва, а вільний час наповниться масою позитивних емоцій під час культурно-розважальних заходів і вечорів відпочинку. Цей невеличкий проміжок часу залишить теплі спогади та нових друзів і знайомих.

Назад

Ваші запитання, повідомлення, відгуки




Будь ласка, порахуйте 9 + 6.

^Вгору