ОЦПО та РТМ » Новини » Новина

Обласний семінар-практикум для педагогічних працівників позашкільних і загальноосвітніх навчальних закладів, які працюють з обдарованою учнівською молоддю

05.12.2013

4 грудня на базі Сумського обласного центру позашкільної освіти та роботи з талановитою молоддю відбувся обласний семінар-практикум для педагогічних працівників позашкільних і загальноосвітніх навчальних закладів, які працюють з обдарованою учнівською молоддю з теми «Проблемне навчання як засіб активізації пізнавальної діяльності слухачів Малої академії наук та наукових товариств учнів».

Під час відкриття семінару Лариса Володимирівна Тихенко, директор Сумського обласного центру позашкільної освіти та роботи з талановитою молоддю, наголосила на тому, що кожна дитина обдарована незалежно від оцінок у щоденнику, і завдання педагога – розвивати здібності кожного учня.

Зі специфікою проблемного навчання як засобу активізації пізнавальної діяльності учнів учасників семінару ознайомила Галина Федорівна Сударєва, старший викладач кафедри педагогіки та інноваційних технологій Сумського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти.

Утілити в життя теоретичні засади проблемного навчання допомогли вихованці Сумського територіального відділення Малої академії наук України під керівництвом своїх наукових консультантів. Так, Роман Юрійович Лопаткін, завідувач Науково-дослідницького центру навчально-наукових приладів Інституту прикладної фізики НАН України, кандидат фізико-математичних наук, разом зі своїм учнем Владиславом Болкуневичем продемонстрували роботу стартового майданчика для запуску космічних апаратів. Фрагмент заняття з теми «Основні закономірності клімату Землі» продемонстрували слухачі секції «Географія», що провела Олена Василівна Хлусова, науковий консультант Сумського територіального відділення МАН.

Надзвичайно зацікавила учасників семінару он-лайн презентація роботи Лабораторії МанЛаб Національного центру «Мала академія наук України», під час якої Ігор Станіславович Чернецький розповів про структуру, матеріальну базу та можливості лабораторії. Вебінар допоміг педагогам – учасникам семінару ознайомитися з новітніми досягненнями сучасної науково-дослідницької діяльності. Тепер кожен з них зможе скористатися ресурсами лабораторного комплексу НЦ МАНУ на офіційному веб-сайті.

Про досягнення сучасної науки розповів Денис В’ячеславович Овечкін, кандидат медичних наук, асистент кафедри хірургії з дитячою хірургією та курсом онкології Медичного інституту Сумського державного університету, який влітку мав змогу відвідати Аргонську національну лабораторію США. Зокрема він зазначив, що наука об’єднує і прикладом цього є співпраця Національного центру «Мала академія наук України» та Аргонської національної лабораторії США.

Проаналізували психологічний аспект проблемного навчання учасники семінару-практикуму під час тренінгу практичного психолога Сумського обласного центру позашкільної освіти та роботи з талановитою молоддю Ксенії Олександрівни Геренко.

Питання програмно-методичного забезпечення навчально-виховного процесу в творчих об’єднаннях НТУ, секціях МАН було розглянуте на засіданні круглого столу, що був логічним завершенням семінару-практикуму.

Назад

Ваші запитання, повідомлення, відгуки




Будь ласка, порахуйте 4 + 2.

^Вгору