ОЦПО та РТМ » Новини » Новина

Всеукраїнська хіміко-біологічна школа Малої академії наук «Майбутнє планети в твоїх руках»

19.06.2012

Національний центр «Мала академія наук України», Сумський обласний центр позашкільної освіти та роботи з талановитою молоддю реалізовують освітній проект «Всеукраїнська літня хіміко-біологічна школа Малої академії наук» на базі навчальних закладів області.

20 червня в м. Суми втретє стартує Всеукраїнська хіміко-біологічна школа. Учасниками літньої школи є 108 старшокласників з усієї України. Це призери та переможці Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-слухачів МАН України.

Основні завданнями, роботи літньої хіміко-біологічної школи:

  • створити атмосферу доброти та взаємоповаги;
  • надати учням необхідні знання, навчити використовувати їх на практиці;
  • поєднати навчання з активним відпочинком та оздоровленням.

Урочисте відкриття відбудеться в театрі юного глядача о 15 годині.

Програмою школи заплановано лекційні та практичні заняття за чотирма напрямами: біологія, медицина, хімія та психологія.

До роботи з учнями школи залучені провідні науково-педагогічні працівники вищих навчальних закладів області, зокрема: Усатих Т. О. – викладач кафедри ботаніки СДПУ ім. А. С. Макаренка; Гарбузова В. Ю. — доцент кафедри фізіології та патофізіології медичного інституту СумДУ; Федорова В. М. – викладач кафедри хімії СДПУ ім. А. С. Макаренка; Улунова А. Є. – доцент кафедри практичної психології СДПУ ім. А. С. Макаренка; Шевченко С. М. – кандидат педагогічних наук., доцент кафедри прикладної екології СумДУ; Денисенко А. Й. – доктор с/г наук, професор СНАУ; Калініченко Л. П. – майстер спорту з кінного спорту СНАУ; Була Л. В. – кандидат с/г наук, доцент СНАУ; Кохановський В. М. – кандидат с/г наук, доцент СНАУ; Овечнік Д. В.— кандидат медичних наук, доцент Медичного інституту СумДУ; Гордієнко О. В. – провідний фахівець кафедри «Анатомії людини» Медичного інституту СумДУ.

Для учнів з секції медицини заплановано проведення низки практичних занять на базі Медичного інституту Сумського державного університету, серед яких «Дослідження функціональної асиметрії кори півкуль головного мозку», «Перша допомога постраждали з відкритою травмою» та «Дивовижний світ анатомії людини».

Хіміки зможуть проводити різноманітні дослідження, вивчаючи координаційні сполуки, ознайомляться з кислотно-лужною системою якісного аналізу деяких катіонів та навчаться визначати вміст вітаміну С в продуктах харчування методом титрометричного аналізу.

Учасники літньої школи з секції психології заглибляться у тренінгові програми з психології ефективного спілкування старшокласників і психології публічного виступу, крім того вони зможуть познайомитися з основами методологічного забезпечення наукового дослідження в психології.

Для біологів також передбачена окрема програма занять. Вони прослухають лекції про гормони, ГМО в продуктах харчування, навчаться визначати в лабораторних умовах нітрати в рослинах. Учні також відвідають ботанічний сад Сумського державного педагогічного університету імені А.С.Макаренка. Для них заплановані майстер-класи з верхової їзди, дресури собак для різного використання, заняття на пасіці з формування виводків від сильних бджолосімей.

Краще познайомитися з Сумщиною старшокласники зможуть на екскурсіях до міст Тростянця, Путивля та Глухова, де слухачам МАН пропонуються майстер-класи, поїздки до заказників і заповідників місцевого та державного значення, відвідування біологічних музеїв.

У місті Глухові на учасників школи чекають захоплюючі екскурсії по місту Глухів, Глухівського національного педагогічного університету імені О.Довженка та Шалигінського заказника місцевого значення; екскурсії до краєзнавчого музею м. Путивль, Путивльського державного історико-культурного заповідника (Городище, Мовчанський монастир), музею Партизанської слави в Спадщанському лісі, Софроніївського монастиря та монументу «Дзвін Скорботи».

Тростянець зустріне юних науковців концертною програмою вихованців Тростянецького палацу дітей та юнацтва. Крім того учні отримають майстер-класи з декоративно-прикладного мистецтва від кращих майстринь регіону, відвідають Тростянецький дендропарк. Також яскравим сюрпризом для дітей стане екскурсія до музею шоколаду Тростянецької шоколадної фабрики.

22 червня у день річниці початку Великої Вітчизняної війни учні школи покладуть квіти до обеліску Слави.

Упродовж експедиції учні будуть готуватися до інсценізації народного обряду весілля «А вже чорнобривці розцвітаються, а вже моя коса розплітається», у виконанні учасників Всеукраїнської фольклорно-етнографічної експедиції, а 1 липня на території СНАУ покажуть це дійство.

2 липня учасники школи презентують власні екологічні проекти.

Урочисте підбиття підсумків роботи Всеукраїнської хіміко-біологічної школи відбудеться 2 липня о 14 годині в приміщенні Сумської обласної філармонії.

Назад

Ваші запитання, повідомлення, відгуки




Будь ласка, додайте 5 й 3.

^Вгору