ОЦПО та РТМ » Новини » Новина

ІІІ етап Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України в 2013 році (відділення економіки, математики, фізики та астрономії)

04.04.2013

З 29 березня по 1 квітня 2013 року в приміщенні Національного еколого-натуралістичного центру відбувся ІІІ етап Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН України для слухачів відділень економіки, математики, фізики та астрономії.

На конкурсі було представлено 134 науково-дослідницькі роботи учнів-членів Малої академії наук України, зокрема відділення математики – 71, відділення економіки – 59, відділення фізики та астрономії – 75.

Сумське територіальне відділення Малої академії наук України представляли сім юних дослідників.

У відділенні математики зі своїми науковими доробками виступили учні 11 класу Сумської спеціалізованої школи І–ІІІ ступенів № 10 імені Героя Радянського Союзу О. Бутка, зокрема в секції математичного моделювання Бражник Євгенія презентувала науково-дослідницьку роботу «Розбиття простору. Паркети»; на секції математики Істратов Владислав ознайомив досвідчених членів журі та слухачів МАН зі своєю науковою роботою «Застосування комплексних чисел у геометрії»; Когулько Олександр у секції прикладної математики захищав науково-дослідницьку роботу за темою: «Невичерпні біноміальні коефіцієнти».

Пластовець Наталія, учениця 11 класу Конотопської гімназії, презентувала роботу «Реалії, проблеми та перспективи розвитку аудиту в Україні» на секції фінансів, грошового обігу та кредиту відділення економіки. На секції макроекономіки та мікроекономіки Прокопенко Марина, учениця 11 класу Олександрівської гімназії, ознайомила учасників конкурсу з результатами дослідження впливу соціальної реклами на дітей та підлітків. Науково-дослідницька робота «Офшорні зони: суть, класифікація, особливості функціонування та перспективи їх відкриття в Україні» слухача секції економічної теорії й історії економічної думки Хукаленка Дениса, учня 11-А класу Конотопської спеціалізованої школи I–III cтупенів №12, викликала неабиякий інтерес в аудиторії. Як зазначив професор кафедри економічної теорії економічного факультету Київського національного університету ім. Т. Шевченка, доктор економічних наук, голова журі секції «Економічна теорія й історія економічної думки» Валерій Осецький: «Учні МАН досліджують надзвичайно актуальні питання. Це зокрема інноваційні чинники економічного розвитку, інвестиційна складова національної економіки, фактори й чинники людського капіталу та їх роль в економічному зростанні, особливості функціонування офшорних зон. Наприклад, дослідження Дениса Хукаленка з Сумщини стосувалися офшорних зон, Кіпру. Зараз ця проблема є достатньо гострою для багатьох країн світу.»

Терентьєв Олександр, учень 10 класу Роменської спеціалізованої загальноосвітньої школи І–ІІІ ст. № 1 ім. П. І. Калнишевського, слухач Роменської міської Малої академії наук учнівської молоді, Сумського територіального відділення МАН України, окреслив питання впливу вихрових магнітних бур на живі організми та на організм людини зокрема, пояснив фізичну природу зміни самопочуття людей під час даних магнітних аномалій.

За результатами конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт у відділенні математики Когулько Олександр посів ІІІ місце, у відділенні економіки Пластовець Наталія і Прокопенко Марина – ІІ місце, а Хукаленко Денис – ІІІ місце.

На церемонії нагородження переможців президент Малої академії наук України, доктор фізико-математичних наук Станіслав Довгий привітав учасників з успішною презентацією результатів наукових досліджень учнів. Також він щиро подякував науковим керівникам, педагогам, членам журі – всім ентузіастам, які з року в рік знаходять час і можливість підтримати юних дослідників, дати їм корисні мудрі поради.

З напутніми словами до молодих дослідників звернувся Герой України, перший космонавт незалежної України, генерал-майор, кандидат технічних наук Леонід Каденюк. Зокрема він сказав: «Фізика, математика, астрономія для мене як для космонавта є одними з основних наук. Я завжди наголошую на тому, що кожному потрібно знати якомога більше…»

Учасники та переможці конкурсу отримали дипломи, цінні подарунки та заохочувальні призи.

 

Враження призера ІІІ етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України 2013 року Прокопенко Марини

 

«Кілька днів тому завершилися змагання у відділеннях економіки, математики, фізики та астрономії. Я дуже задоволена, що цього року я знову поїхала на Всеукраїнський етап конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт МАН з мікро- та макроекономіки. Це гарна можливість поспілкуватись з талановитою молоддю України та здобути досвід, спробувати свої сили в конкурентній боротьбі. Попри те, що в цьому році як ніколи погода у Києві була ще зимова, приймали нас дуже тепло. Звичайно, найголовніше на конкурсі – презентувати свою роботу. Найбільше хвилюєшся, коли доповідаєш перед аудиторією, але конкурсанти – такі ж майбутні науковці, як і ти. Атмосфера доволі дружня, тому на завершенні конкурсу розумієш, що хвилювання було даремним. Коли вже чекаєш на результати, здається, що хвилини тривають годинами. Це найдовші хвилини в моєму житті, коли ось-ось повинні сказати, хто їде додому переможцем, а хто переможеним. Проте у МАНі немає переможених, тому що ті, хто потрапили на третій етап, вже є переможцями. Я вважаю, що найголовніше – взяти участь. Наприклад, я перший раз поїхала на ІІІ (всеукраїнський) етап у 9 класі, та не стала переможцем, проте здобула досвід, який потім використала в наступних роках. Так, у 10 класі я посіла третє місце, а в 11 – вже друге. Тому досвід – це одна з найголовніших, а навіть найголовніша частина конкурсу.

Я бажаю всім, хто збирається писати та захищати науково-дослідницьку роботу, в жодному разі не боятися, не хвилюватися і знати, що твоя робота є унікальною, тому буде оцінена, і навіть якщо ти не переможеш, то все одно здобудеш досвід і нових друзів та товаришів»

Назад

Ваші запитання, повідомлення, відгуки




Що є сумою 5 і 9?

^Вгору