ОЦПО та РТМ » Новини » Новина

ІНФОРМАЦІЯ про проведення навчальної сесії для слухачів ІІ, ІІІ років навчання відділення наук про Землю, історії, філософії та суспільствознавства Малої академії наук України 28-30 жовтня 2012 року

22.10.2012

Навчальна сесія для слухачів ІІ, ІІІ років навчання відділення наук про Землю, історії, філософії та суспільствознавства Малої академії наук України відбулася 28 – 30 жовтня 2012 року на базі Сумського обласного центру позашкільної освіти та роботи з талановитою молоддю. У сесії взяли участь 76 юних науковців – учнів, вихованців загальноосвітніх, позашкільних навчальних закладів міст Глухів, Конотоп, Лебедин, Охтирка, Ромни, Суми, Тростянець, Лебединського, Охтирського, Сумського районів, які сферами своїх наукових досліджень обрали актуальні теми з історії України, історичного краєзнавства, археології, метеорології, географії, права, соціології тощо.

Робота учнів на сесії розпочалася з презентації діяльності наукових відділень МАН, під час якої методист відділу науково-дослідницької роботи ОЦПО та РТМ Черномаз А.В. ознайомила слухачів із особливостями та напрямами роботи юних науковців, перспективами їх участі в обласних, всеукраїнських і міжнародних конкурсах, конференціях, колоквіумах. Також усі з цікавістю дізналися про результати участі слухачів Сумського територіального відділення МАН у Германо-слов’янській археологічній експедиції, що проходила в липні – серпні цього року в с. Війтенки Валківського району Харківської області під керівництвом провідних науковців Харківського національного університету ім. Н.В. Каразіна.

Багато цікавого та корисного дізналися учасники навчальної сесії під час комунікативного тренінгу «Психологія публічного виступу», який провели для них спеціалісти Сумського обласного центру відпочинку, оздоровлення, туризму та військово-патріотичного виховання, та лекції «Правила ефективного спілкування» викладача СДПУ ім. А.С. Макаренка Семененко Лариси Віталіївни. Адже слухачам Малої академії під час публічного захисту своїх дослідницьких робіт доведеться відстоювати свою думку, вести дискусію, вміло формулювати питання до своїх опонентів.

Під час сесії для учнів були проведені лекційні та практичні заняття з історії України (Кравченко О.М., канд. іст. н., викладач СДПУ ім. А.С. Макаренка), всесвітньої історії (Гончаренко А.В., канд. іст. н., декан історичного факультету СДПУ ім. А.С. Макаренка), археології (Осадчий Є.М., канд. іст. н., старший науковий редактор групи «Звід пам’яток історії та культури України» при управлінні культури та туризму Сумської ОДА), права (Будяк А.О., аспірантка Сумської філії Харківського національного університету внутрішніх справ, випускниця Сумського територіального відділення МАН України).

Для учасників сесії було організовано екскурсію історичним центром м. Суми «Вулицями старого міста», під час якої діти дізналися цікаві факти з історії заснування міста, з життя та побуту сумчан у ХІХ столітті, відвідали пам’ятки історії та сучасні архітектурні споруди. Ніхто не залишився байдужим, оглянувши Камінь Кохання, встановлений в ніші біля дзвіниці Воскресенського храму 10 жовтня 2011 року. Цей камінь привезли із Кани, невеликого містечка в Галілеї, де Ісус колись благословив наречених. Згідно з давніми легандами, Кани вважаються щасливим місцем, тому всі закохані, які доторкнуться до цього каменя й попросять у Господа, щоб їх кохання було міцним, отримають благословення на щасливу долю.

Отже, дякуємо слухачам відділення наук про Землю, історії, філософії та суспільствознавства за плідну працю та чекаємо їх на наступну навчальну сесію для слухачів ІІ, ІІІ років навчання (10 – 11 класи), що відбудеться 30 листопада – 1 грудня 2012 року.

Назад

Ваші запитання, повідомлення, відгуки




Що є сумою 2 і 9?

^Вгору