ОЦПО та РТМ » Новини » Новина

МИ – в числі переможців

24.05.2017

Учні Сумської спеціалізованої школи І ступеня № 30, вихованці гуртка «Літературна діяльність» комунального закладу Сумської обласної ради – обласний центр позашкільної освіти та роботи з талановитою молоддю (керівник Людмила Говійна) посіли ІІ місце (вікова категорія «учні 1-4 класів» ) у VII Всеукраїнському конкурсі «Моральний вчинок» з книгою, яку вони створили: «Сучасний український епос про легендарних захисників рідної землі. Олександр Заступник Сумський. Легенда перша. Історія народження».

Що ж це за конкурс? 7 років тому Асоціація українських правників разом з Національним педагогічним університетом імені М.П. Драгоманова, Київським інститутом музики імені Р. М. Глієра, Українським фондом культури ГО «Громадянський форум суспільної етики» за підтримки Міністерства освіти і науки України започаткували Всеукраїнський конкурс «Моральний вчинок». Головна ідея – популяризувати духовні і моральні надбання; консолідувати зусилля, спрямовані на моральний саморозвиток особистості, здатної забезпечити гідне місце України у цивілізованому світі; сприяти формуванню громадянської позиції та соціально-правової активності учнів та студентів; створити належні умови для прояву патріотизму, високих моральних цінностей, почуття любові до Вітчизни.

Конкурс проводиться серед таких вікових категорій: учні 1-4 класів; учні 5-8 класів; учні 9-11 класів; учні професійно-технічних навчальних закладів, студенти коледжів, технікумів; студенти вищих навчальних закладів. Кількість проектів, що надходить на розгляд журі (після завершення місцевих, районних та обласних етапів) – від сотень до кількох тисяч. Якщо, наприклад, у 2013-14 роках було відібрано 5134 конкурсні роботи, то у 2016 – 1143 творчі проекти з усіх куточків України.

Щодо нинішнього – VІІ Всеукраїнського конкурсу «Моральний вчинок», то було розглянуто 8 тисяч конкурсних робіт, з яких лише 529 дійшли до заключного етапу. Найбільше різноманітних конкурсних проектів надійшло з Вінницької, Херсонської, Харківської, Чернігівської, Чернівецької, частин Луганської та Донецької областей.

17 травня 2017 року в Блакитному залі Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова (м. Київ) відбулася церемонія нагородження переможців, серед яких і наші сумські школярі.

Зрозуміло, що всіх авторів, а це 12 юних літераторів, ведуча книжкою Аліна Васильченко і 27 художників-ілюстраторів, не можна було взяти на церемонію нагородження. Тож до Києва відправилися юні літератори: Єгор Дубровський, Вікторія Міцура, Єгор Ольшевський, Андрій Пікуза, Кирил Драчук, Даніїл Замятін, Аліна Васильченко, Богдан Петренко, Олександра Кушнір, Глєб Савченко, Іван Жуков, Поліна Подосиннікова, а від художників – Дар’я Мікліна та Іван Шульга.

Ось вони (дивіться фото), гордо піднявши голови, за Єгором Дубровським, який веде, виходять на сцену. Щоправда, педагогів також запросили бути присутніми, тож директор школи Л. М. Сопіна, керівник гуртка «Літературна діяльність» Л. М. Говійна та заступник директора з методично-виховної роботи О. В. Бойко скромно стали позаду. Наших дітей вітав голова журі Всеукраїнського конкурсу «Моральний вчинок», доктор юридичних наук, академік Національної академії правових наук України професор В. В. Костицький, представники Культурного японського центру «САН», Федерації жінок «Україна – світ». Вони вручили дипломи переможців, подарували для Сумської спеціалізованої школи І ступеня № 30 акустичний центр, добірки унікальних дисків, книжок та японські сувеніри – кожній дитині.

Після вручення подарунків від імені переможців Аліна Васильченко сказала слово-відповідь: «Від імені сумських школярів вітаю всіх учасників Всеукраїнського конкурсу «Моральний вчинок». Дякуємо організаторам конкурсу, які високо оцінили нашу роботу.

Ми в місті Суми почали створювати сучасний український епос про легендарних захисників рідної землі. Написали першу легенду про Героя України, Почесного громадянина нашого міста, полковника Служби безпеки України – Олександра Григоровича Аніщенка. Ми його назвали Олександром Заступником Сумським. А знаєте чому? Олександр Григорович загинув 5 травня 2014 року в бою під Слов’янськом Донецької області. Але власним життям врятував своїх побратимів. Він – справжній захисник України, який дуже любив людей.

Вихованець нашого гуртка Данило Олещенко написав так: «Герої наші не зникають, не на землі, не у воді, не на небі, доки про них пам’ятають…». Щоб ніхто і ніколи не забував про захисників рідної землі ми і створили легенду, яку треба розповідати, передавати із покоління в покоління.

Я закликаю всіх школярів України, у кожному місті і селі, створити свою легенду про своїх героїв рідної землі”.

По завершенню церемонії нагородження, яка, до речі, транслювалася телеканалом «Україна» в он-лайн режимі, наші юні переможці знайомилися з Києвом. Оскільки більшість дітей була в столиці не вперше, ми показали їм дещо інше головне місто України. Найперше – всесвітньо відомий Володимирський собор, Київський національний університет імені Т. Г. Шевченка, причому з побажаннями, щоб вони запам’ятали, полюбили, гарно навчалися – і стали студентами цього найпрестижнішого вишу України. Потім на нашому шляху були і Михайлівський Зотоверхий собор, і малі архітектурні форми.

Пам’ятник “Козак-переможець», що був встановлений біля приміщення СБУ в 2015 році і присвячений подіям у зоні АТО, наші діти дуже активно обдивлялися і обмацували з такою кількістю запитань: а це що значить? скільки? як? чому?, що Лариса Миколаївна ледве встигала відповідати. Як справжні поціновувачі мистецтва, наші вундеркінди висновок зробили такий: «Дуже гарно і красиво. Ще й міцно!».

Остання зупинка – панорама Києва з висоти пташиного польоту, Арка дружби народів, обов’язкове київське морозиво. Стомлені і щасливі, але такі задоволені, наші талановиті розумники повернулися додому.

Назад

Ваші запитання, повідомлення, відгуки




Будь ласка, порахуйте 8 + 1.

^Вгору