ОЦПО та РТМ » Новини » Новина

#МОВА_ЄДНАННЯ

11.11.2022

З ініціативи вихованців та педагогів пластових гуртків та за підтримки адміністрації ТРЦ «Мануфактура» з нагоди Дня української писемності та мови було проведено акцію #МОВА_ЄДНАННЯ.

Під час заходу пластунки розпитали мешканців міста, який день відзначається в Україні 9 листопада, що вони думають з привиду популяризації української літератури, вживання української мови у побуті, норм сучасного правопису тощо.

За результатами опитування, переважна більшість респондентів (59%) знають, що 9 листопада відзначається День української писемності та мови. Також з’ясували, що більшість опитаних спілкуються у побуті суржиком (54%), натомість українською мовою 43%, російською 3%.

Серед причин, які заважають містянам перейти на українському мову, респонденти назвали звичку, лінь, психологічні особливості, свідомість, особливості регіону, кордон з російською федерацією, стереотипи, оточення, історичне минуле, відсутність бажання тощо.

Цікавими були відповіді на питання «Яких українських авторок ви знаєте?». Окрім Лесі Українки, Ліни Костенко, Марко Вовчок, Ольги Кобилянської прозвучали імена й сучасних письменниць Ірини Цілик, Наталії Щерби, Марії Матіос, Оксани Забужко.

Найбільш неочікуваною відповіддю на питання «Яку останню книгу ви прочитали?» стала «Математика для 2 класу». Не змогли назвати останню прочитану книгу 38 % респондентів.

66% містян вважають себе «сум’янами», і лише 34% «сумчанами».

Тож друзі, удосконалюємося у спілкуванні рідною мовою, навчаємося, перемагаємо!

Назад

Ваші запитання, повідомлення, відгуки




Що є сумою 8 і 5?

^Вгору