ОЦПО та РТМ » Новини » Новина

Нагородження переможців ХХ обласного літературного конкурсу «Проба пера»

13.05.2017

12 травня Сумським обласним центром позашкільної освіти та роботи з талановитою молоддю на базі Сумського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти було проведено урочисте нагородження переможців та призерів ХХ обласного літературного конкурсу «Проба пера», метою якого є виявлення та підтримка талановитої учнівської молоді у сфері літературної творчості.

Цього року 69 юних поетів, прозаїків та гумористів здобули визнання висококваліфікованого журі, у складі якого працювали члени Національної спілки письменників України та Національної спілки журналістів України: Олександр Вертіль – лауреат трьох літературних премій – імені Пилипа Рудя, імені Олександра Олеся, імені Василя Мисика, заслужений журналіст України, власний кореспондент газети «Урядовий кур’єр у Сумській області»; Василь Чубур – поет, перекладач, старший викладач кафедри філології та журналістики Сумського державного університету; Ганна Шевченко (псевд. Анна Коршунова) – професійний журналіст, письменниця-казкарка, лауреат премій «Просто так», дипломант Корнійчуковської премії, дипломант 8-го літературного конкурсу «Коронація слова – 2012» за твір «Принцеса Фінеса та її друзі», лауреат Всеукраїнської літературної премії «Вибір дітей» («Коронація слова – 2015»).

З найщирішими вітаннями та словами підтримки виступила заступник директора обласного центру позашкільної освіти та роботи з талановитою молоддю Бондар Любов Миколаївна.

Ганна Євгенівна Шевченко відзначила: «У категорії «Гумор» практично немає учасників. А ті твори, що є, відповідають жанру дуже й дуже приблизно. Це й не дивно, зважаючи на більшість творів, які діти вивчають в школі. А ще таке враження, що вони остерігаються розповідати «прикольні» історії на папері, бо не мають відповідного досвіду, адже в школі формується звичка писати «серйозні» твори. Власне, тому, мабуть, у всіх творах УСІХ номінацій відчувається «затиснутість» у певні рамки, відсутність гри, легкості й природності. Відпустіть себе з повідка нудних правил, пограйтеся, пожартуйте, передайте свої почуття так, щоб читач відчув, почув, побачив те, що бачите ви!»

У переможців і призерів конкурсу також була змога поспілкуватися з видатними письменниками Сумщини на майстер-класах. Секція поезії та прози старшої вікової категорії займалася разом з Чубуром Василем Васильовичем. Одним із завдань було поміркувати про мову та її значення в житті людини.

Заяц Інна Олександрівна, призер в номінації «ПРОЗА», зазначила: «…Мова є засобом самореалізації. Я переношу її на папір, щоб якось закріпитися в цьому світі».

Ворона Поліна Сергіївна, призер в номінації «ПОЕЗІЯ», наголосила: «Це таємний ключ, який відкриє двері, за якими знаходиться скарб – людські емоції, її життя, мислення».

Плахотя Владислава Миколаївна, призер в номінації «ПРОЗА», акцентувала увагу на тому, що: «Мова – сонячний промінчик, який своєю ніжністю та водночас могутністю осяює найпотаємніші куточки людських душ».

Секція поезії середньої вікової категорії працювала під керівництвом Вертіля Олександра Васильовича.

Майстер-клас у секції поезії (учасники молодшої вікової категорії), прози (молодша та середня вікові категорії) та гумору проводила Владимирова Валентина Миколаївна – кандидат філологічних наук, доцент кафедри української літератури Сумського державного педагогічного університету імені А.С. Макаренка.

Тож плекаємо надію, що перемога в літературному конкурсі «Проба пера» додасть енергії, творчих сил, натхнення для створення нових шедеврів літератури.

Назад

Ваші запитання, повідомлення, відгуки




Що є сумою 1 і 2?

^Вгору