ОЦПО та РТМ » Новини » Новина

Підсумки освітнього проекту «Рідна Сумщина»

15.11.2011

З метою виховання в дітей і молоді любові до рідного краю, шанобливого ставлення до його історії, духовної спадщини, формування зацікавленості до вивчення історико-культурного надбання українського народу з 2011 року в області реалізується освітній проект «Рідна Сумщина».

У вересні 2011 року закінчився другий тур обласного освітнього проекту «Рідна Сумщина», який проходив у два етапи. На першому етапі діти та учнівська молодь виконували контрольні тестові завдання за напрямами вікторини «Історія Сумщини від минулого до сьогодення». Другий етап пройшов у форматі районних (міських) свят за участю представників районних державних адміністрацій, виконавчих комітетів міських рад, батьківських комітетів, засобів масової інформації.

Роботу учнівських і педагогічних колективів за завданнями освітнього проекту «Рідна Сумщина» було спрямовано на подальший розвиток краєзнавчого руху на Сумщині, залучення учнів, вихованців, студентів навчальних закладів, дитячих, молодіжних громадських об'єднань до участі в дослідженні історико-культурної спадщини рідного краю.

У заходах з реалізації проекту взяло участь 76 300 дітей і молоді області. Це вихованці, учні дошкільних закладів, загальноосвітніх, позашкільних, професійно-технічних навчальних закладів, молодь за чотирма віковими категоріями: перша вікова категорія – діти віком від 3 до 9 років, друга – діти віком від 10 до 14 років, третя – учнівська молодь віком від 15 до 17 років, четверта категорія – студенти вищих навчальних закладів віком від 18 до 24 років.

У процесі пошукової роботи учасники проекту набули поглиблених об'єктивних знань з історії рідного краю, історичних подій і життя видатних земляків.

Активізувалася екскурсійна діяльність, пропаганда туристичних та екскурсійних можливостей краю, що у свою чергу сприяло приверненню уваги громади області до збереження та відродження історико-культурної спадщини Сумщини.

Це стало можливим завдяки впровадженню нових педагогічних технологій навчання і виховання учнів засобами туризму, краєзнавства та екскурсій; ефективному використанню існуючих форм краєзнавчої роботи.

Педагоги загальноосвітніх і позашкільних навчальних закладів області взяли участь у конкурсі методичних матеріалів. Ними було підготовлено 78 методичних розробок, виховних заходів, сценаріїв родинних свят, проектів, екскурсійних програм, тематика яких спрямована на розвиток пізнавальних і творчих здібностей дітей, залучення їх до участі в дослідженні історико-культурної спадщини Сумщини.

10 листопада 2011 року відбувся третій тур обласного освітнього проекту «Рідна Сумщина» в другій і третій вікових категоріях.

У заході взяли участь переможці районних/міських етапів другого туру в другій і третій вікових категоріях.

Третій тур – обласний – проходив у два етапи в кожній віковій категорії: перший етап – у формі тестування, другий етап – фінальний – вшанування учасників обласного етапу, нагородження переможців.

Тестування учнів відбулося в Сумському обласному інституті післядипломної педагогічної освіти за напрямами: «Історичні події», «Пам’ятки архітектури», «Видатні земляки», «Історико-культурні та природні заповідники».

Переможцями стали:

  • у другій вікові категорії – І місце – Криштоп Сергій (Вільшанська ЗОШ Недригайлівської районної ради), ІІ – Гузеватий Ярослав (Хухрянська ЗОШ І – ІІІ ступенів Охтирської районної ради), ІІІ – Міняйло Аліна (Беївська ЗОШ І – ІІІ ступенів Липоводолинської районної ради);
  • у третій вікові категорії – І місце Яременко Вадим (Волошнівський НВК Роменська районної ради), ІІ – Корж Антон (Роменська спеціалізована ЗОШ І – ІІІ ступенів №1 Роменської міської ради), ІІІ – Пшеничка Богдан (Охтирська ЗОШ І – ІІІ ступенів №4 Охтирської міської ради)
  • у четвертій віковій категорії – І місце – Овчаренко Марина (Путивльський педагогічний коледж ім. С. В.Руднєва).

Переможцями конкурсу методичних матеріалів, що проходив у рамках обласного освітнього проекту «Рідна Сумщина», стали педагогічні колективи:

  • Яснопільщанського НВК Липоводолинської районної ради;
  • Великобубнівського дошкільного навчального закладу Великобубнівськоської сільської ради Роменського району;
  • Білопільського дошкільного навчального закладу «Сонечко» Білопільської районної ради;
  • Роменської спеціалізованої загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів ім.П.І.Калнишевського Роменської міської рад;
  • Костенко Любов Миколаївна, учитель – методист Сумської загальноосвітньої школи №12 ім. Б.Берестовського Сумської міської ради.

Ушанування учасників обласного етапу та нагородження переможців проходило в Палаці культури ПАТ «СМНВО ім.М.В.Фрунзе», під час якого заступник голови Сумської облдержадміністрації Тамара Дмитрівна Іщенко, начальник управління освіти і науки Сумської облдержадміністрації Любов Василівна Пшенична вручили переможцям грамоти та цінні подарунки.

За створення умов щодо виявлення та впровадження новітніх педагогічних технологій навчання і виховання учнів засобами туризму, краєзнавства та екскурсій; належний рівень координації діяльності педагогічних та учнівських колективів з реалізації обласного освітнього проекту «Рідна Сумщина» подяки отримали:

  • начальник відділу освіти Роменської міської ради (начальник Горбик Зінаїда Григорівна);
  • начальник відділу освіти Тростянецької районної ради (начальник Новак Наталя Леонідівна);
  • начальник управління освіти і науки Сумської міської ради (начальник Данильченко Антоніна Миколаївна);
  • начальник управління освіти Шосткинської міської ради (начальник Наймитенко Антоніна Миколаївна);
  • начальник відділу освіти Білопільської районної ради (начальник Бойко Микола Григорович).

Назад

Ваші запитання, повідомлення, відгуки




Будь ласка, порахуйте 9 + 6.

^Вгору