ОЦПО та РТМ » Новини » Новина

«У народних традиціях – наше майбутнє»: 20 червня Всеукраїнський освітній проект Малої академії наук України стартує в Сумах

19.06.2012

20 червня 2012 року 54 старшокласники з 21-єї області України приїдуть до Сум для участі у Всеукраїнській фольклорно-етнографічній експедиції «У народних традиціях – наше майбутнє». Організаторами експедиції є Національний центр «Мала академія наук України» та Сумський обласний центр позашкільної освіти та роботи з талановитою молоддю. Учасниками експедиції стали призери та переможці Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-слухачів МАН України. Програма передбачається насичена та змістовна. З учнями будуть працювати провідні фахівці з різних галузей, викладачі вищих навчальних закладів міста.

Урочисте відкриття експедиції відбудеться 20 червня о 14.30 у Сумському театрі юного глядача.

Протягом двох тижнів юні дослідники матимуть змогу ознайомитися з історичним минулим та сьогоденням Сумщини, вивчити звичаї та традиції нашого краю. Програмою експедиції передбачено проведення лекційних та практичних занять з фольклору, що проведуть викладачі Сумського державного педагогічного університету імені А. С. Макаренка. Відтворити весь колорит життя наших пращурів учні зможуть, відвідавши Народний музей ремесел і побуту в Косівщинській школі мистецтв Сумського району. Про Сумщину в контексті літературної епохи періоду ХІХ ст. учні дізнаються в музеях А. П. Чехова та Лесі Українки.

22 червня учасники експедиції з нагоди річниці початку Великої Вітчизняної війни вшанують пам’ять загиблих воїнів і покладуть квіти до обеліску Слави, а також візьмуть участь у військово-патріотичній грі «Зірниця», що відбудеться в Сумському міському парку культури та відпочинку імені І. М. Кожедуба. Вони долатимуть смуги перешкод та переправи, змагатимуться у вправності з метання гранат, надання першої медичної допомоги, установлення туристичних наметів, відповідатимуть на запитання краєзнавчої вікторини. У цей же день учні відвідають Сумський обласний краєзнавчий музей.

Переконатися в тому, що традиції творчості під впливом часу та нових віянь моди хоча й трансформуються, але попри це незмінно залишаються ланкою, що з’єднує минуле з майбутнім, школярі зможуть під час візитів до Сумського обласного художнього музею імені Н. Онацького та Сумської муніципальної галереї. У відділі декоративно-ужиткового мистецтва художнього музею учасники експедиції будуть вивчати особливості народного вбрання на Слобожанщині, а в «Смузі», як звикли називати галерею сумчани, долучаться вже до сучасного мистецтва: відвідають майстер-клас «У світі батіка».

Виступаючи за відродження народних традицій, навіть День молоді учасники експедиції відсвяткують по-особливому: у міському парку культури та відпочинку імені І. М. Кожедуба поспілкуються з народними майстрами та візьмуть участь у майстер-класах з гончарства, бісероплетіння, декупажу, боді-арту тощо.

У межах експедиції учні відвідають Путивльщину – ореол життя особливої етнографічної групи горюнів. Там для школярів передбачено ряд наукових лекцій про народні традиції, звичаї та обряди Путивльщини, життя та побут селян Путивльського повіту. На учнів чекають екскурсії до краєзнавчого музею м. Путивля, до Путивльського державного історико-культурного заповідника (Городище, Мовчанський монастир), музею Партизанської слави в Спадщанському лісі, крім того вони відвідають Софроніївський монастир та монумент «Дзвін Скорботи».

Для підготовки підсумкового проекту, що передбачає інсценізацію народного обряду весілля «А вже чорнобривці розцвітаються, а вже моя коса розплітається», з учасниками експедиції проводитиметься робота над автентичним співом, вони розучать горюнські весільні пісні та притаманні їм танцювальні рухи, зустрінуться з фольклорним ансамблем «Берегиня», з берегинею горюнської культури Лукерією Кошелєвою та отримають майстер-клас зі співу суб-етносу горюнів.

Щоб якомога достовірніше відтворити прадавні традиції, учасники експедиції збиратимуть етнографічний матеріал у місцевого населення сіл Линове, Ширяєве, Нова Слобода, Руднєве. Згодом зібрані матеріали учні презентують у своєму науково-освітницькому проекті. Не залишать допитливі дослідники фольклору та етнографії поза увагою й відому всьому світові своїми вишитими рушниками Кролевеччину. У Кролевці учасники експедиції завітають до краєзнавчого музею та фабрики ткацтва. Чекає на школярів поїздка до ще одного славного своєї історією та традиціями міста Глухова. Там для учнів планується оглядова екскурсія, екскурсії до археологічного, краєзнавчого музеїв, монастиря «Глинська Пустинь» та осередку найкращих традицій педагогіки – Глухівського національного педагогічного університету імені О. Довженка.

Після повернення до м. Сум учасники експедиції продемонструють підсумок своєї наукової та творчої роботи. Вже ввечері в Сумському національному аграрному університеті вони відтворять народний обряд весілля, врахувавши всі притаманні йому традиції та звичаї, а також особливості його проведення на Сумщині та в етнографічній групі горюнів. В інсценізації народного весілля також візьмуть участь учні Всеукраїнської літньої хіміко-біологічної школи та учасники Всеукраїнської історико-краєзнавчої пошукової експедиції.

2 липня учасники експедиції «У народних традиціях – наше майбутнє» захищатимуть власні освітньо-виховні проекти, тим самим підсумовуючи все те, що дізналися та зібрали протягом двох тижнів. Підсумки роботи під час експедиції буде підбито 2 липня о 14 год. в Сумській обласній філармонії. У пам’яті дітей залишаться екскурсії, лекції, практичні заняття, майстер-класи, а ще гарні спогади, друзі з усіх куточків України й щира надія на нову зустріч, знання поповняться новими відомостями та цікавими фактами, телефони – номерами однодумців, а майбутній перелік наукових досягнень – дипломами переможців Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт!

Назад

Ваші запитання, повідомлення, відгуки




Що є сумою 9 і 7?

^Вгору